Udruga korporativnih pravnika
Udruga korporativnih pravnika
 

SKUP KORPORATIVNIH PRAVNIKA NA RABU

U organizaciji Udruge korporativnih pravnika, na Rabu od 04. do 06. travnja o.g. održano je druženje 50-tak korporativnih pravnika iz Hrvatske i inozemstva. Tijekom druženja na Rabu, domaćin korporativnim pravnicima bila je Ajka Ševerdija,rukovoditelj pravnog,općeg i kadrovskog odjela Rapske plovidbe d.d. iz grada Raba.

Specijalni gost na ovom skupu bio je Francesco Benigni, tajnik European Company Lawyers Association (u daljnjem tekstu: ECLA) koji je govorio o položaju korporativnih pravnika u Europi, na trenutne aktivnosti ECLE i članica, te istaknuo kako je jedna tako mlada udruga kao što je Udruga korporativnih pravnika iz Republike Hrvatske u nepunih godinu dana postojanja i rada ostvarila zapažene rezultate, jer je 16. studenog 2007. godine u Dublinu zajedno s Komorom in-house lawyers iz Portugala primljena u članstvo ECLE, organizirala mjesečne radionice s aktualnim i praktičnim temama za potrebe korporativnih pravnika i to kako iz područja domaćeg tako i međunarodnog prava, objavljivala stručne publikacije, brzo i dobro informirala članove putem www. stranice Udruge, aktivno sudjelovala u radu International Bar Association, Europaische Rechts Akademie i International Chamber of Commerce, te promtno i brzo odgovorila na sve događaje u Republici Hrvatskoj i Europi.

U okviru stručnih događanja najviše pažnje privukla je radionica uvodničara Josipe Jurinić, glavni pravni savjetnik iz Ericsson Nikole Tesle d.d. iz Zagreba. Radionica je bila popraćena s prezentacijama Korporativni pravnik - važnost uloge i Pravnik kompanije. U prvoj prezentaciji J. Jurinić istaknula je i osvrnula se na potencijal vrijednosti pravne funkcije u kompaniji, na njene ključne elemente i ulogu korporativnog pravnika. Prezentacijom - Pravnik kompanije, mr.sc.Josipa Jurinić naglasila je važnost uloge korporativnog pravnika u procesu ugovaranja i izradi ugovora kao i prateće dokumentacije, u educiranju pregovaračkih timova, sudjelovanju u pregovorima i korektivnim akcijama u realizaciji ugovora, sudjelovanju u sporazumnom rješavanju konflikata kao i aktivnom sudjelovanju u zaštiti pred sudovima u slučaju spora proizašlog iz sklopljenog ugovora.

Svi zajedno pozdravili smo veće uključenje mlađih kolega u rad na prezentaciji naših programa,te izradi referata za stručni skup pravnika koji će se održati u svibnju u Opatiji.

Domaćin druženja upoznao je kolegice i kolege s osnovnim obilježjima i značajkama
gospodarstva otoka Raba, koji proizlaze iz bogate povijesti tog hrvatskog otoka, koji
ima 120 godišnju tradiciju bavljenja turizmom i koji je upravo dobrom organizacijom
života i rada ostvario permanenti rast stanovištva otoka, tako da je od 1910. godine, zabilježen porast stanovništva od 81% posto. Jasno je da tako dobra organizacija gospodarstva zahtijeva i primjerenu organizaciju provedbe i kvalitetu provedbe propisa na Rabu. Tako da otok Rab nije slučajno izabran za odredište prvog druženja korporativnih pravnika u organizaciji Udruge korporativnih pravnika.

Korporativni pravnici razmjenili su iskustva i potvrdili stav da bi izmjenama i dopunama Zakona o parničnom postupku trebalo propisati korporativne pravnike kao punomoćnike trgovačkih društava i propisati pravo na ostvarivanje troškova u korist trgovačkih društava koje u sporovima zastupaju korporativni pravnici, a o čemu je već obaviješteno Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske.

 

DOJMOVI SA DRUŽENJA

09.04.2008.
"Draga Gordana i draga Daniela,
zahvaljujem na ugodnom druženju i lijepim trenucima.
Do ponovnog susreta srdačan pozdrav,
Božica Kezele"

08.04.2008.
"Dear Marina and Ajka,
I would have liked to write to you before (am in full immersion with the Manchester meetings!) and try to do it now.
Let me thank you and, by you, all for the very warm welcome and for the very effective programme in Rab over the last week end. I really enjoyed it, together with Margaretha.
I had also the possibility to realise, eventhough I had no doubt about it, how lively and efficient is your "young" association! And last, but not least important, how many good singers you have!
Coming to the subject of your seminar, as I already said to Marina and others among your associates, I believe that it is a very important one for a profession, such as that of the in-house lawyer, neglected in many countries in Europe, including Italy I am afraid!.
The career of the in-house lawyer and the role, function and organisation within the company is of utmost importance, not only for the in-house lawyer himself, but for the company she/he works for. The company needs the in-house lawyer! And we should never forget it, when discussing with our outside counterparts.
The first president of ECLA, dr.Walter Kolvenbach, wrote a famouse book entitled "The company legal department" (1979, Kluwer) which is considered a "Bible" for the in-house lawyer. In his book he reported a famous answer from a head of a company when asked what he expected from his legal department:"the impossible" And he also reporte a sentence from Martin Lther, which i have always remembered during my long career as an in-house lawyer:"A jurist who is only a jurist is a poor fellow"!
Many thanks again and see you soon!
Francesco Benigni
Secretary General ECLA"

 

 

 

 

 

 

   
webmaster
webmaster